Iltalehti, Helsinki 27.11.1999:

Itänaapurin tullimiehet rahastavat pelästyneitä ja tietämättömiä suomalaisia häikäilemättömästi

Juristi Irina Ilvonen auttaa Venäjällä hätään joutuneita

Kiteellä asuva venäläinen asianajaja Irina Ilvonen on erikoistunut auttamaan itänaapurissa pulaan joutuneita suomalaisia. Ilvosen työssä pärjää vain aito venäläinen, sillä matkailijoita rokotetaan rajan takana sekä perustuslain vastaisten, tullin itse laatimien että hatusta nostettujen lakien varjolla.

Turistien rahastus johtuu Irina Ilvosen mukaan siitä, että Venäjän tullin on kerättävä tietty määrä rahaa sekä omiin tarpeisiinsa että valtion kassaan. Kun ulkomaankauppa tuottaa huonosti, tullin on keksittävä muita keinoja. Monet niistä ovat laittomia, mutta suomalaiset eivät sitä tiedä tai ovat liian hädissään taistellakseen. Usein turisti mieluummin maksaa kuin istuu 3-4 tuntia kuulustelussa, Ilvonen sanoo.

Haulikon takia joutuu linnaan

Jotkin tapauksista ovat pelottavia. Ilvonen kertoo mm. miehestä, joka itänaapuriin lähtiessään unohti, että auton takakontissa oli haulikko. Se löytyi Venäjän tullissa. Venäjän laki on erityisen ankara aseiden ja ammusten hallussapidon suhteen. Pahimmassa tapauksessa mies olisi tuomittu seitsemäksi vuodeksi vankilaan, Ilvonen sanoo.

Suomalainen selvisi säikähdyksellä, koska tulli erehtyi vastoin tapojaan päästämään hänet Suomeen oikeudenkäyntiä odottamaan. Venäläinen tuomioistuin kehotti monta kertaa miestä tulemaan Venäjälle, mutta Suomen kansalaisen ei tarvitse kehotusta totella. Ilvonen kertoo, että moni on joutunut vaikeuksiin ja saanut sakkoja jopa sen vuoksi, että hansikaslokeroon on unohtunut yksi ainoa patruuna.

Urheiluauto johti huumelavastukseen

Riskiksi Venäjällä voi muodostua upea autokin. Niin kävi kuhmolaismiehelle, joka ajeli Pontiac-urheiluautolla. Elokuussa naapurin tulli löysi Pontiacin rekisterikilven takaa 0,6 grammaa ainetta, jota väitti kovaksi huumeeksi. Tullimies ei tarvinnut edes huumekoiraa, vaan meni suoraan auton takalaatalle. Näytti ilmeiseltä, että suomalaista yritettiin lavastaa syylliseksi. Syitä voi olla monta. Ehkä joku halusi Pontiacin itselleen. Jos omistaja tuomitaan huumerikoksesta, auto takavarikoidaan. Se menee tullin huutokauppaan, josta sen voi ostaa kuka haluaa, Ilvonen kertoo. Juttu raukesi onneksi marraskuun alussa näytön puutteeseen. Auto palautettiin ja Ilvonen haki sen Suomeen. Kaiken huipuksi auton omistajalle soitettiin Venäjältä ja tarjottiin mahdollisuutta ostaa 3000 markalla sen henkilön nimi, joka hänet lavasti syylliseksi. Mies hylkäsi tarjouksen.

Sakkoja pamahtaa auton arvon verran

Ilvonen sanoo, että pulmia syntyy usein siitä, että turisti myöhästyy auton tullauspapereissa ilmoittamastaan paluupäivästä. Auto voi hajota tai kuljettaja sairastua Venäjällä. Suomalaisella voi olla pitkä viisumi, mutta yleensä hän merkitsee tullauspaperiin aiotun paluupäivän, eikä viisumin päättymispäivää. Hän luulee, ettei paluupäivä merkitse mitään, kun viisumi on voimassa. Se on virhe. Tulli takavarikoi auton ja määrää yleensä auton arvoa vastaavan sakon. Siinä voi joutua maksamaan autonsa toiseen kertaan, Ilvonen kertoo. Hän neuvoo aina kirjoittamaan auton tullauspapereihin viisumin päättymis- päivän, sillä auton saa kyllä tuoda takaisin ennen aikojaan. Kertaviisumi kannattaa myös ottaa monta päivää pidemmäksi kuin matka on suunniteltu. Hinta on sama.

Tärkeintä Ilvosen mukaan on, ettei maksa ylisuuria sakkoja. Venäläiset kun vain testaavat, miten paljon matkailija on hädissään valmis pulittamaan. Sakot olen aina onnistunut neuvottelemaan muutamaan tonniin, Ilvonen vakuuttaa. Auto jää siksi aikaa takavarikkoon, mutta se saadaan kyllä takaisin.

Tulli takavarikoi ylimääräiset rahat

Turistin tavallisin synti on Ilvosen mukaan se, että hän merkitsee tulliselvitys-kaavakkeeseen rahavaransa summamutikassa. Jos tulli löytää tarkastuksessa liikaa rahaa, se ottaa ylimääräiset sakkona. Sakko on kuitenkin laiton ja Ilvonen siitä päätöksen Karjalan tasavallan korkeimmalta oikeudelta. Lain mukaan ko. tapauksessa voi sakottaa vain kolme kertaa Venäjän minimipalkan verran eli 60 markkaa.

Sadan prosentin sakon tulli saa periä silloin, kun matkustajalla on Venäjältä palatessaan 500 dollaria (n. 3000 kk) enemmän rahaa kuin sinne lähtiessään. Tullimiehiä lait eivät heilauta, he sakottavat silti. Asiat saadaan kuitenkin yleensä jälkikäteen oikaistua, kun Ilvonen puuttuu niihin. Tärkeimpänä saavutuksenaan Ilvonen pitää laittoman automaksun poistamista Värtsilästä. Ennen matkailijan piti maksaa auton tuontisitoumus-paperista 25 mk Suomen puolella sijaitsevaan, venäläisten omistamaan kioskiin. Maksu oli teoriassa vapaaehtoinen, mutta käytännössä rajan yli ei päässyt ilman sitä. Ilvonen vei asian Luoteis-Venäjän liikennesyyttäjän virastoon, joka totesi maksun laittomaksi. Enää sitä ei peritä.

Valtion pitäisi palkata Ilvonen

Irina Ilvonen, 40, on Venäjän kansalainen ja syntynyt Kaliningradissa. Hän on Asunut Kiteellä vuodesta 1993, on naimisissa suomalaisen kanssa ja hänellä on kymmenvuotias poika. Ilvonen työskenteli Neuvostoliiton aikana apulaissyyttäjänä Sortavalassa ja hoiti myös vakavia henkirikoksia.

Neuvostoliiton romahdettua Ilvonen siirtyi yksityisen matkailufirman juristiksi. Ilvosen toimisto, Sortavalan asioimisto, sijaitsee Kiteen kunnantalossa. Kunta maksaa toimiston vuokran ja puhelinlaskun, mutta ei Ilvosen palkkaa. Oikeusministeriön kannattaisi harkita Ilvosen palkkaamista, sillä kysymys on Suomen kansalaisten oikeusturvasta: koko maassa ei ole toista paikkaa, josta itänaapurissa liemeen joutunut saisi avun.

Tarja Passi, Kitee

Uutiset

Venäjänksi Suomeksi
Venajanksi Suomeksi