Karjalainen, Joensuu 17.03.1998:

Venäjän perustuslakiin vedotaan tullin autoasiassa

Myös laittomasta automaksusta uusi valitus.

Kiteen Sortavala-asioimiston hoitaja Irina Ilvonen aikoo vedota Venäjän perustuslakioikeuteen suomalaisten autoilijoiden kohtelusta Venäjän Värtsilän tullissa. Lisäksi hän kerää tietoja tehdäkseen uuden valituksen laittomaksi todetusta autositoumusmaksun perimisestä suomalaisilta.

Anita Korkatsu-Palo, Kitee

Venäjän Värtsilän tullissa on sattunut tapauksia, joissa autositoumus- kaavakkeen palaamispäivämäärä on kirjoitettu väärin, ja suomalaisen auto on palatessa otettu takavarikkoon. Kaavakkeella sitoudutaan tuomaan auto takaisin, ettei sitä esimerkiksi myydä Venäjällä. Eräs mies oli menossa Petroskoihin viikoksi, mutta paperiin laitettiin palaamispäiväksi sama päivä. Miehen tullessa takaisin auto takavarikoitiin yli kahdeksi viikoksi, hänet kutsuttiin Sortavalaan ja annettiin sakko. Lisäksi tulli peri autosta säilytysmaksun. Joku oli maksanut 10000 markkaa omasta autostaan, ja joiltakin on auto otettu kokonaan pois, Irina Ilvonen kertoo.

Hän sanoo, että taistelu on edessä. Hän aikoo valittaa Moskovassa sijaitsevaan oikeuteen, joka käsittelee perustuslain rikkomisia. Tullilla ei ole mielestäni mitään oikeutta panna minkäänlaista päivämäärää Autositoumuskaavakkeeseen. Henkilö, jolla on viisumi, voi olla maassa niin kauan kuin haluaa, ja auto on hänen kulkuvälineensä, jolla hänellä on oikeus mennä ja tulla takaisin. Jos hän tulee rajalle vähän myöhemmin, häntä ei saa siitä rangaista, Ilvonen sanoo.

Hän neuvoo, että suomalaiset laittaisivat tässä tilanteessa kaiken varalta kaavakkeeseen palaamispäiväksi vaikka viikon tai kuukauden eteenpäin. Matkalla voi tapahtua mitä vain, jolloin paluu viivästyy. Voi sairastua, joutua kolariin tai ryöstetyksi. Sitten on vaikea selittää viivästymistään tullissa.

Tullimiehetkin kysyvät kuittia

Ilvosta harmittaa myös autositoumusmaksu, jonka Luoteis-Venäjän liikennesyyttäjänvirasto on todennut laittomaksi, mutta jota yhä peritään Niiralassa. Lisäksi sen periminen on vastikään aloitettu Vaalimaan vastaisella raja-asemalla Torfjanovkassa. Maksusta on valittanut myös sortavalalainen insinööri Nikolai Martinov, joka sai syyttäjänvirastolta samanlaisen vastauksen kuin Irina Ilvonen ja kansan-edustaja Esa Lahtela.

Syyttäjänvirasto totesi, että Venäjän tulliviranomaiset toimivat lainvastaisesti, jos he vaativat 25 markan maksua. Virastosta on lähetetty tulliviranomaisille kirje, jossa vaaditaan maksun perimisen lopettamista. Luoteis-Venäjän tullivirasto Pietarista on tehnyt Värtsilässä tämän perusteella tarkastuksen ja todennut, että kaikki on okei, ja että maksu on vapaaehtoinen ja käytössä on myös ilmaiseksi-kaista. Tietysti rajalla tiedetään, milloin tarkastus on, ja silloin mitään maksuja ei peritä, Ilvonen sanoo.

Satoja tuhansia kuukaudessa

Maksua perii Rostek-Sortavala-yhtiö, joka maksaa tullille vuokraa siitä, että sen työntekijät työskentelevät samoissa kopeissa Venäjän tullin virkamiesten kanssa. Näin molemmat hyötyvät. Esimerkiksi pelkästään tammikuussa rajan ylitti noin 10000 henkilöautoa. Jos kaikki maksoivat maksun, se tiesi Rostekille 250000 markan tuloa. Maksun voi maksaa myös Suomen puolella Niko-Trade-yritykselle, jolla on sopimus Rostekin kanssa.

Autositoumuspapereita täyttävät tullimiehet saattavat myös kysyä, onko maksusta kuittia, vaikka sen ei pitäisi kuulua heille lainkaan. Heidän on täytettävä kaavake ilmaiseksi, eikä tulli saa järjestää maksullisia palveluja. Maksua sanotaan vapaaehtoiseksi, mutta kaikki tietävät, että se on pakollinen. Monet suomalaiset ovat joutuneet seisomaan kolmekin tuntia ilmaiseksi-kaistalla ja sitten he kiroilevat ja maksavat maksun. Irina Ilvonen toivoo, että tällaisista tapauksista kerrottaisiin hänelle, jotta hän voisi tositapauksia kerättyään tehdä uuden valituksen, tarvittaessa vaikka presidentin virastoon. Jos tullimies on kysynyt kuittia, on tärkeää ottaa paperissa olevasta pienemmästä leimasta keskellä oleva numero, jonka perusteella voidaan selvittää, kuka tullimies on vaatinut maksua.

Irina Ilvosen tavoittaa arkipäivisin Kiteen kaupungin vaihteesta numerosta 013/684111. Faksi: 013/411342. Venäjän puolella voi soittaa Nikolai Martinoville, puhelin 43801, faksi 41443. Koetamme Martinovin kanssa taistella, että tämä käytäntö saadaan lopetettua. Ymmärrän, että tavalliset suomalaiset eivät lähde taistelemaan meidän byrokratiamme kanssa jo kielenkin takia, Venäjällä lakimieskoulutuksen saanut Ilvonen sanoo.

Uutiset

Venäjänksi Suomeksi
Venajanksi Suomeksi